Cont existent

Cont nou

By creating an account, you're agreeing with our Terms and Conditions and Privacy Statement.
  • Ankara

  • Aspendos

  • Bodrum

  • Hornurile de Basm

  • Moscheea Albastra

  • Pamukkale

  • Plaja Patara

  • Harta

  • Turcia Noaptea

Turcia si mai ales Riviera Turceasca este foarte populara din punct de vedere turistic. Statiunile turistice situate pe litoralul nisipos de aproape 8000 de kilometrii a Marii Egee si a Marii Mediterane, sunt vizitate anual de milioane de turisti straini. Este considerata un paradis cu soare, plaja, mare, lacuri, munti, care ofera o vacanta unica, o schimbare majora fata de viata de zi cu zi. Un lucru insa este sigur: o vizita nu este de ajuns in aceasta tara minunata. Odata ajunsi aici, vizitatorii vor sa revina din nou si din nou sa mai descopere cate un coltisor din acest rai al vacantelor. 

 

TURCIA - Informatii generale

 

Tara:

Turcia

Clima

mediteraneana

Moneda oficiala:

Euro

Regiune:

Turcia

Populație: 

75.627.384 

Valuta aceptata:

EURO

Altitudine: 

30 m

Limba oficiala:

turca

Benzina

1l = 1.70 euro

Suprafața: 

780,580 km²

Limbi vorbite:

turca, engleza

Motorina

1l = 1.68 euro

Fus orar:

+ 2.00 GMT

Religie:

musulmana/crestin-ortodoxa

Aeroport

ANK Ankara

 

Clima in Turcia

Turcia
are o clima mediteraneana cu veri calde si secetoase si ierni umede si reci..Parte nordica prezinta caracteristici continentale, cu veri calde, precipitatii mai multe si ierni mai reci. Temperatura medie la Ankara este de 30°C in iulie si 15°C in ianuarie, cantitatea de precipitatii fiind de 40 cm pe an. 

 

Media datele lunare meteo pentru regiunea din Turcia 

 

Temperatura minima

Temperatura maxima

Temperatura a apei

Ore de soare

Probabilitatea de ploaie

Umiditate

Ianuarie

6°C

15°C

17°C

5

33%

65%

Februarie

7°C

16°C

17°C

6

32%

62%

Martie

9°C

19°C

18°C

7

21%

64%

Aprilie

12°C

22°C

18°C

8

26%

69%

Mai

16°C

27°C

19°C

10

14%

65%

Iunie

20°C

33°C

24°C

10

4%

55%

Iulie

23°C

36°C

27°C

11

2%

57%

August

24°C

35°C

29°C

10

2%

60%

Septembrie

20°C

32°C

27°C

8

7%

60%

Octombrie

16°C

28°C

26°C

7

16%

60%

Noiembrie

11°C

22°C

22°C

6

25%

68%

Decembrie

7°C

17°C

19°C

5

32%

72%

 

 

Istorie / Cultura

Popularea teritoriului cu locuitori turci a inceput in secolul al XI-lea. Pana atunci pe teritoriul Turciei s-au succedat cateva imperii diferite, printre altele numarandu-se stravechile imperii chetilor, romanilor si bizantinilor. 

Unul dintre cele mai importante momente din istoria Turciei a fost anul 1299, cand Osman I a devenit primul sultan cu puteri absolute al Imperiului Otoman iar tara a început sa fie cunoscuta in lume datorită incursiunilor in Europa, Asia si Africa.

In anul 1923 Kemal Atatürk, a creeat cadrul necesar pentru o reforma moderna si in locul Imperiului Otoman a fost infiintata Republica Turca.Cultura Turciei rezulta din osmoza mai multor elemente de origini deiverse: Anatoliene, Greco-Romane, Bizantine si Otomane, la care s-au adaugat mai tardiv cultura si traditiile occidentale, care au influentat Imperiul Otoman dar mai ales republica Turca. Influenta culturala a occidentului continua si astazi, indeosebi in orase si in partea de apus a tarii si in rasaritul tarii, traditiile si religia au o influenta mult mai mare. 

 

Atractii turistice

Teatrul Aspendos 

Aspendos se mandreste cu faptul ca este unul dintre cele mai bine pastrate teatre ale antichitatii. Teatrul Aspendos, din Antalia, a fost construit in anul 155 e.n in timpul domniei imparatului roman Marc Aureliu si putea gazdui intre 15000 si 20000 de spectatori. Intrucat zona scenei a fost folosita ulterior drept caravanserai (han la marginea drumului) in perioada dinastiei Seljuk, ea fost reparata si intretinuta in mod regulat. Astfel, Teatrul Aspendos a fost capabil sa reziste pana in zilele noastre, fara a-si pierde aproape niciuna dintre calitatile originale.

Plaja Patara 

Cu o lungime de 14 kilometri, Patara este una dintre cele mai mari intinderi de nisip din regiunea mediteraneana. Plaja este impanzita de ruine datand din perioada liciana si romana si dune de nisip, aici neexistand cladiri, cu exceptia unei mici cafenele. Plaja Patara este si locul in care traieste specia de testoase aflata pe cale de disparitie, Loggerhead. Orasul Patara din apropiere este locul de nastere al Sf. Nicolae, episcopul bizantin care a trait in secolul 4 si care a intrat ulterior in legenda ca fiind Mos Craciun.

Pamukkale 

Pamukkale, care inseamna “castel din bumbac” in limba turca, alcatuieste un peisaj cu adevarat ireal in partea de vest a tarii, vestit pentru terasele sale de culoare alba. Acestea sunt din travertin, depozite de roca sedimentara formate de apa cu un continut foarte ridicat de minerale, ce provine de la izvoarele termale. Turcii si nu numai ei, se scalda in aceste ape de mii de ani. Anticul oras grecesc Hierapolis a fost construit de catre Pergamon peste aceste izvoare, iar in acest loc pot fi vazute ruinele bailor, temple si alte monumente grecesti.

Ankara
Este capitala Turciei din anul 1923, când Mustafa Kemal Atatürk a ales acest oraş drept capitală, din motive strategice, pentru ca inamicii să nu o poată cucerii de pe uscat şi nici de pe mare. Această schimbare a dus la dezvoltarea rapidă a oraşului, care s-a extins şi s-a modernizat. Printre cele mai celebre monumente se află Muzeul Civilizaţiilor Anatoliene (relicve ale culturilor antice), Citadela (clădirea istorică din perioada antică, care oferă o privelişte minunată a oraşului şi câteva restaurante), Muzeul lui Atatürk (construit în memoria primului preşedinte), Coloana lui Iulian (monument construit în cinstea vizitei împăratului roman) şii multe alte muzee, cum ar fi spre exemplu: Muzeul Căilor Ferate, Muzeul Războiului de Independenţă sau Muzeul Etnografic.

 

Bodrum 

Cu plajele sale cu nisip auriu, strazile impanzite de magazine si restaurante elegante, orasul Bodrum este de multa vreme un refugiu la malul marii, preferat de multi. Orasul se numea pe vremuri Halicarnassus si a fost locul in care se afla Mausoleul lui Mausolus, una dintre cele 7 minuni ale lumii antice. Din pacate, o serie de cutremure au distrus monumentul, dar poti gasi aici si alte atractii istorice, cum ar fi Castelul Bodrum, construit de catre cruciati in secolul 15. De la castel se poate vedea portul din Bodrum, in care sunt ancorate ambarcatiuni de milioane de dolari.

  Moscheea albastra 

Cu cele sase minarete ale sale si arhitectura impresionanta, Sultan Ahmed sau Moscheea albastra, iti ofera niste privelisti cu adevarat unice. Folosita inca pe post de moschee, ea a devenit una dintre cele mai populare atractii turistice din orasul Istanbul. Moscheea a fost ridicata intre anii 1609 – 1616 si ca in cazul multor alte constructii de acest gen, in ea se afla si mormantul celui ce a construit-o. Tavanul inalt este alcatuit din 20000 de placi albastre, cu diferite modele, de unde si numele atat de popular al moscheii.

Hornurile de basm din Göreme 

Cappadocia este vestita pentru formatiunile sale stancoase ciudate si pentru mostenirea sa istorica unica. Unul dintre cele mai bune locuri in care poti vedea aceste formatiuni ciudate este orasul Göreme, situat printre numeroase conuri din stanca si hornuri care ofera o priveliste de basm. Acestea din urma s-au format ca rezultat al eroziunii provocate de vanturi si apa, a doua straturi vulcanice diferite: unul gros, din cenusa vulcanica consolidata, acoperit de unul mai subtire, din bazalt, mult mai rezistent la eroziune. Datorita reducerii actiunii de erodare a cenusei vulcanice, multe dintre hornurile din Cappadocia au fost folosite de-a lungul secolelor pentru a realiza case, biserici si diverse alte constructii diverse.


Viata de noapte

Nicio vacanta in Turcia nu este completa fara o seara turceasca. Pentru o seara autentica, mergeti la Caravanserai, un vechi castel otoman unde va puteti delecta cu dansuri si muzica turcesti si un delicios bufet. 

 

Localizare pe harta
TURCIA

Anunturi importante

Screen size: