• A mfiteatrul antic

  • B odrum

  • C astelul S f P etru

  • M ori de vant

  • N ightlife

  • C astelul S f. P etru

  • C astelul S f P etru

  • M ori de vant

  • M ori de vant

Bodrum este una dintre cele mai frumoase si cosmopolite statiuni din Turcia. In orice moment al zilei sau noptii, se intampla ceva.Populatia peninsulei, in afara sezonului este de circa 120 mii de locuitori, cu aproximativ 32 de mii in orasul Bodrum. In timpul verii populatia ajunge la 700 mii.

Clima
 
In regiunea Bodrum veti gasi un climat mediteranean si o vreme intotdeauna temperata. Temperatura medie este de 15 grade C iarna, iar vara este de 30 grade C. Cu toate acestea, nivelul de umiditate nu este mare.


Media datele lunare meteo pentru regiunea din Bodrum in Turcia


Temperatura minima

Temperatura maxima

Temperatura a apei

Ore de soare

Probabilitatea de ploaie

Umiditate

Ianuarie

6°C

15°C

17°C

5

33%

65%

Februarie

7°C

16°C

17°C

6

32%

62%

Martie

9°C

19°C

18°C

7

21%

64%

Aprilie

12°C

22°C

18°C

8

26%

69%

Mai

16°C

27°C

19°C

10

14%

65%

Iunie

20°C

33°C

24°C

10

4%

55%

Iulie

23°C

36°C

27°C

11

2%

57%

August

24°C

35°C

29°C

10

2%

60%

Septembrie

20°C

32°C

27°C

8

7%

60%

Octombrie

16°C

28°C

26°C

7

16%

60%

Noiembrie

11°C

22°C

22°C

6

25%

68%

Decembrie

7°C

17°C

19°C

5

32%

72%

Istorie / Cultura
Orasul a fost intemeiat in sec. al IV-lea i.H. Pe atunci se numea Halikarnas si era a doua capitala a regatului grecesc Karia. Atunci a fost construit si Mausoleul regelui Mausol, una din cele sapte minuni ale lumii antice. Din pacate, constructia grandioasa s-a prabusit in timpul unui cutremur in Evul mediu iar pietrele ramase au fost folosite de catre cavalerii ioaniti pentru constructia fortaretei Sfantului Petru. Aceasta fortareata si amfiteatrul construit in sec. al II-lea au devenit atractiile principale ale Bodrum-ului de azi.
In perioada Imperiului Otoman orasul a fost o localitate pescareasca neinsemnata si poate ca ar fi ramas la fel daca la inceputul sec. al XX-lea aici nu ar fi fost trimis in exil politic Halikarnas Balikçisi, care a devenit ulterior un renumit scriitor turc. Intr-atat a descris cu admiratie in creatiile sale Bodrumul si imprejurimile lui, incat dupa el au inceput sa vina aici pictori, scriitori si poeti. Moda artistica s-a transformat intr-un stil de viata, iar Bodrum a devenit statiunea preferata a boemilor, a intelectualitatii creatoare si a tinerilor cultivati din toata Europa.

Atractii turistice

Castelul Sfantul Petru
Castelul Sfantul Petru pare ca se ridica din mijlocul apelor, insa el este construit de fapt pe o mica bucatica de uscat in urma cu aproximativ 600 de ani. Inceput in 1402 si terminat in 1437, castelul a fost, este si va fi un simbol veritabil al orasului, astfel ca odata ajuns aici poti sa renunti la cateva ore de plaja si sa mergi sa-l vizitezi. Inatrunu vei descoperi Muzeul de Arheologie Subacvatica ce contine piese si artefacte de diferite varste descoperite de
arheologi pe fundul marii.

Amfiteatrul Antic
Unul dintre cele mai bine conservate obiective turistice este Amfiteatrul Antic greco-roman care sta in picioare si astazi spre deliciul turistilor inarmati cu camere foto. De asemenea, pe langa locul unde a fost odata Mausoleul din Halicarnassus se mai pot vedea vestigii ale unor coloane dorice, bucati din pontoanele antice si multe astfel de lucruri care constituie de fapt istoria noastra a tuturor si nu doar cea turceasca.

Morile de vant
Morile de vant sunt o alta atractie pentru turisti, deoarece construite in secolul XIII ele au fost folosite pana la jumatate secolului XX de oameni locului pentru macinarea fainii, iar in prezent au inceput lucrarile de restaurare ce se vor termina cat de curand posibil.

Viata de noapte
Nu e de mirare ca viata nocturna in Bodrum este la fel de activa ca cea de zi. Barurile, restaurantele si cluburile de noapte de pe strada Meyhaneler Sokağı (strada tavernelor) sunt pline pana dimineata. Cele mai aglomerate discoteci sunt Halikarnas, una dintre cele mai mari discoteci din lume in aer liber, amplasata intr-un amfiteatru, si „Bodrum Marina Club”, situata pe un pod plutitor cu fund de sticla, unde se organizeaza spectacole vesele cu spuma. In timpul zilei, turistii se distreaza in noul parc de distractii „Dedeman”, pe tobogane cu apa ametitoare.

Localizare pe harta
BODRUM

Anunturi importante

Screen size: