Cont existent

Cont nou

By creating an account, you're agreeing with our Terms and Conditions and Privacy Statement.

 RECOMNADARI !  Ce  poti  face  intr un  city break / minivacanta  la  Istanbul ?

Istanbul - de vazut si revazut...!!!

Bizant, Constantinopol, Istanbul.Resedinta Imperiului Roman de Rasarit si mai apoi a Imperiului Otoman. Centru al ortodoxismului, apoi al Islamismului. Istoria de mii de ani a unui oras de la granita dintre Europa si Asia, redusa la cateva cuvinte.

 Trei - patru  zile sunt suficiente pentru a vedea majoritatea obiectivelor și a te bucura de oraș. Mai jos, iată o listă de recomandări de obiective și de alte lucruri și locuri pe care le recomandam  daca ajungeti  in Istanbul.

Ce sa vizitezi in Istanbul

Moscheile- sunt toate la fel și intrarea e liberă. La Moscheea Albastra, însa, exista ore de rugaciune în timpul carora nu e permis accesul turistilor. Cu toate astea, s-au organizat și au pus de niste tururi ghidate gratuite prin exteriorul moscheii cat timp este închisa pentru rugaciune. În moschei, bărbații stau în fata, iar femeile stau în spate, langa usa.

 Hagia Sofia- aici se simt miile de ani de istorie și este evidenta  imbinarea religiilor care si-au pus amprenta asupra acestei biserici fosta ortodoxa, incendiata, reconstruita, transformata în catedrala catolica si, in final, in moschee. Acum, moscheea funcționeaa drept muzeu.

Basilica Cisterna - sunt vechile rezervoare subterane de apa ale orasului, sustinute de 336 de coloane cu ordine grecesti. La lumina felinarelor poți vedea pesti inotand în apa plina de banuți arucați de turisti.

 Palatul Topkapi si haremul sultanului-  A fost casa sultanilor otomani, a familiilor lor si a ajutoarelor de la curte. Ca arhitectura si amenajare, nu e la fel de impresionant precum alte palate din Europa. Este decorat cu faianta din secolul XVI, cu motive traditionale turcesti. In încaperile palatului poti admira bijuterii vechi, colectii de ceasuri, kaftane ale vechilor sultani si alte exponate ce descriu perfect bogația fostului imperiu. In harem, locul unde stăteau mama, sotiile, favoritele, concubinele și femeile din familia apropiată a sultanului este interesanta construcția încaperilor si felul în care sunt legate printre ele prin coridoare si curți interioare.

 Partea Asiatică -Cu doar 2,15 lire și în doar 10 minute ajungi cu vaporul pe partea cealalta, în zona asiatica a, Istanbulului. Si ai sa-ti dai seama ca esti în alt oras imediat. Lungile si negrele burka vor fi inlocuite de fuste scurte, strazile vor fi pline de tineri, de cafenele studențesti cu prețuri mici și de piete de unde cumpara gospodinele, o atmosfera boema

 Bulevardul Istiklal – este cel mai aglomerat boulevard din Istanbul, un fel de La Rambla, doar ca mai lung. E ințesat de turisti, de magazine si restaurante, iar daca nu-ti calculezi bine pasii, te trezesti luat de multime. Pe aici trec zilnic  ccadoua milioane de oameni.

 Podul Galata- e locul perfect pentru o cina cu peste și pentru a te bucura de apus. Sunt sanse mari sa-l traversezi de multe ori, insa  va recomandam  sa mergiti  pe pod cel puțin o data seara, cand pescarii incep să prajească sub pod ce-au prins ziua pe pod.

 Marele Bazar cu toate zonele lui – zona de condimente, cea de haine, cea de lokum (rahatul turcesc) etc. Toata lumea negociaza, toata lumea degusta, dar mai ales, toata lumea cumpara  ceva.

 Croaziera pe Bosfor-Croaziera dureaza aproximativ 1,5 h , in cadrul acesteia parcurgandu-se un traseu interesant pe malul European, pana la cel de-al doilea pod peste Bosfor(Fatih Sultan Ahmet) si retur pe partea Asiatica.Se pot admira inca de la inceputul croazierei, podul Galata si Turnul Galatei, Yenikapi Camii, in spatele vasului ramane centrul istoric unde se vad cele 6 minarete ale Moscheei Albastre si culoarea rosiatica a Bisericii Sfintei Sofia. Zidurile palatului Topkapi atrag atentia si evident agitatia pescarilor de pe podul Galata. Atentia este atrasa rapid de frumusetea malului European.

    Dolmabahce este perla acestei croaziere.Maret, alb, cu o arhitectura deosebita, palatul reaminteste de vremurile Imperiului Otoman. Sultanul Abdulmecid a fost cel care a ordonat construirea acestui palat, dorind sa rivalizeze cu marile palate si castele ale Europei. Se spune ca Dolmabahce a costat 5 milioane de galbeni, echivalentul a 35 tone de aur! Pentru decorarea interioarelor s-au folosit 14 tone de aur sub forma de frunze si alte decoratiuni. Zona de constructie era un mic golf, care cu timpul a fost umplut cu pamant devenind gradini ale sultanilor. De aici vine si denumirea de Dolmabahce: Dolma – umplut si bahce – gradini. Locul este important datorita unui episod istoric petrecut aici, care are o mare insemnatate pentru poporul turc. Mustafa Kemal Ataturk – parintele Turciei, a murit in palatul Dolmabahce. Se spune ca toate ceasurile s-au oprit la ora mortii – 09.05 a.m. Desi in ultima perioada ceasurile functioneaza normal, cel din camera unde a murit Ataturk a ramas fixat la 09.05.

    Construit pe locul reședinței de vara a unui Mare Vizir, pe țarmul Bosforului    palatul Ciragan a fost de-a lungul timpului casa mai multor sultani și chiar sediul parlamentului turc. Astazi este poate cel mai frumos hotel din Istanbul.Aproape pana în zilele noastre, vechiul palat a ramas o ruina. Abia în urmă cu 20 de ani au început lucrarile de renovare, initial extrem de controversate, pentru ca nu respectau estetica originală a palatului. Noul proprietar, lanțul hotelier Kempinski, a renovat din nou cladirile în urma cu patru ani, readucandu-le la gloria originala a curții imperiale

    Hotelul Four Season, impresionant,cladirea fiind fosta inchisoare,  se gaseste in apropierea palatului Dolmabahce..Se poate admira stilul arhitectural al cladirilor, care culmineaza cu mica moschee Ortakoi Camii, aflata in satul cu aceeasi denumire, exact la piciorul podului Bosforus. Satul Ortakoy este un sat select, care pe langa zona de locuit, gazduieste si cateva hoteluri impresionante de 5*.

     Podul Bosforus are cateva date impresionante. In 1973, anul terminarii constructiei era al 4-lea pod suspendat din lume ca lungime, in ziua de astazi fiind al 17-lea. Se gaseste la o inaltime de 64 m deasupra nivelului marii, iar distanta intre picioarele lui este de 1074m, lungimea totala fiind de 1510m.Trecand de piciorul podului, descoperim zona considerata de lux. Cluburi, restaurante si discoteci aflate pe vase plutitoare sunt deschise seara de seara pentru oamenii instariti din Istanbul.

    Tot in zona, se gaseste si Insula Galatasaray, un complex-strand plutitor, cu piscina, sezlong-uri si umbrelute, zona de bar si restaurant. Este locul preferat de relaxare in zilele toride de vara al oamenilor cu bunastare din Istanbul.

   Punctul terminant al croazierei, pe partea europeana este Rumelihisari sau Fortareata Europeana, aflata in imediata apropiere a celui de-al 2-lea pod. In zona exista o alta fortareata, pe malul opus care se numeste Anadoluhisari sau fortareata Anatoliana. Cele doua fortarete asezate strategic pe ambele maluri ale Bosforului sugrumau stramtoarea si nimiceau orice vas care ar fi indraznit sa continue drumul spre Constantinopol. Rumelihisari s-a pastrat destul de bine, in ziua de astazi putand fi vizitate. Turnurile de observatie ce se inalta razlet, zidurile groase de aparare, vechile tunuri si pozitionarea pe malul Bosforului ne aduc aminte de zilele de glorie ale acestei fortarete. Din pacate, nu se poate spune acelasi lucru despre Anadoluhisari, -fortareata Anatoliana reprezinta astazi un singur turn de observatie si o mica parte din zidul de aparare. In imediata apropiere se gaseste un mic Saray(palat), maiestos prin faptul ca este foarte mic si simplu: Kucuksu Saray, in traducere Kucuk – mic, su – apa, saray – palat…..un fel de…Palatula Apamica. Marimea la sol este doar de 15x27m si are 2 etaje. Mic dar impresionant , palatul a aparut in mai multe productii holywoodiene, cel mai reprezentativ film fiind seria James Bond – The World is not Enough.

 

 

 

Localizare pe harta
Istanbul

Anunturi importante

Screen size: