• Bulgaria Harta

  • 7 Rila Lakes

  • Cape Kaliakra

  • Madara Rider

  • Manastirea Rila

  • Old Plovdiv

  • Perperikon

  • Pobiti Kamani

  • Tsarevest

Din punct de vedere turistic, Bulgaria se aseamana mult cu Romania. Litoralul Marii Negre este presarat de statiuni, la munte se schiaza (muntii din Bulgaria sunt mai inalti decat ai Romaniei), exista statiuni balneologice in care se utilizeaza ape minerale si namoluri terapeutice. Influentele germane si-au lasat o amprenta vizibila asupra organizarii statiunilor, activitatilor turistice din Bulgaria, astfel incat industria turistica s-a dezvoltat mult mai repede.Bulgaria, se invecineaza cu 5 tari: Romania la nord, Serbia si Republica Macedonia la vest,Grecia si Turcia la sud. Marea Neagra delimiteaza extinderea tarii spre est.Bulgaria include parti ale provinciilor romane Moesia, Tracia si Macedonia. Primele regate bulgaresti pe pamant European dateaza din Evul Mediu Timpuriu (sec. VII).

Bulgaria - Informatii generale 

 

Tara:

Bulgaria

Clima

Temperat mediteraneana

Moneda oficiala:

Leva bulgaresca

Regiune:

Bulgaria

Populație: 

7.351. 234

Valuta aceptata:

Leva

Altitudine: 

50 m

Limba oficiala:

bulgara

Benzina

1l = 1.29 euro

Suprafața: 

110. 910 km²

Limbi vorbite:

Bulgara, engleza, germana

Motorina

1l = 1.30 euro

Fus orar:

+ 2.00 GMT

Religie:

crestin-ortodoxa

Aeroport

SOF - Sofia

 

Clima in Bulgaria

Bulgaria are o clima temperata, cu ierni reci si veri foarte calde (la inceput ploioase iar apoi in partea a doua veri uscate).Coasta Marii Negre are o clima mai blanda decat restul tarii, dar iarna sunt frecvente furtuni locale si vanturi puternice. Efectul de bariera a muntilor Balcani are o oarecare influenta asupra climei intregii tari.Vara temperaturile din sud-estul Bulgariei depasesc adesea 40° C, dar raman mai racoroase langa coasta. 

 

 

Media datelor lunare meteo pentru Bulgaria

 


Luna

Temperatura minima

Temperatura maxima

Temperatura a apei

Ore de soare

Probabilitatea de ploaie

Umiditate

Ianuarie

0°C

6°C

4°C

3

30%

78%

Februarie

-1°C

7°C

6°C

4

28%

74%

Martie

4°C

11°C

9°C

6

33%

73%

Aprilie

7°C

16°C

11°C

7

32%

75%

Mai

12°C

21°C

16°C

9

29%

72%

Iunie

17°C

26°C

17°C

10

29%

73%

Iulie

19°C

29°C

26°C

11

19%

69%

August

20°C

30°C

27°C 

10

17%

70%

Septembrie

15°C

25°C

22°C

7

31%

74%

Octombrie

11°C

19°CF

19°C

5

29%

78%

Noiembrie

7°C

13°C

13°C

3

32%

80.00%

Decembrie

2°C

9°C

6°C

2

29%

79%


Istorie/ Cultura

In 632, bulgarii, un popor semi-nomad, probabil descendenti Turkic, originari din Asia Centrala, au format, sub conducerea lui Khan Kubart un stat independent care a devenit cunoscut sub numele de Bulgaria Mare.Bulgaria a funcţionat ca centru de activitate a Europei Slave in marea parte a Evului Mediu, exercitand influenta literara si culturala considerabila asupra lumii ortodoxe slave estice prin existenta Scolilor Literare Ohrid si Preslav. Bulgaria a dat lumii alfabetul chirilic, cel de al doilea alfabet din lume folosit pe scara larga, care a avut la origine aceste doua scoli in sec.10 d.Hr. Un numar de civilizatii antice, in mod deosebit Tracii, Grecii, Romanii Slavii si Bulgarii, si-au pus amprenta asupra culturii, istoriei si mostenirii Bulgariei.

 

Atrctii turistice

Belogradchik Rocks
"Stancile Belogradchik" reprezinta una dintre minunile din Bulgaria! Situate in magnificii Munti Balcani, acestea dau oportunitatea de a experimenta bucuria vederii uimitoarelor forme naturale si culorilor stralucitoare, care combina mister, frumusete si ciudatenie. Pantele abrupte si vaile mici se unesc intr-o forma extraordinara, care a fost modelata in sute de milioane de ani. Multe dintre roci au legende cabalistice, care spun povesti din cele mai vechi timpuri. Viziteaza rocile Belogradchik si simte puterea timpului si a naturii!

Rila Monastery
Manastirea Rila este cel mai mare centru spiritual din Bulgaria, situat in pitorescul Munte Rila. Se considera ca a fost fondata de primul calugar pustnic bulgar Sf. Ivan Rilski, si a avut un rol important in lupta pentru coeziunea etnica din timpul opresiunii otomane in Europa de Est. Manastirea este un monument arhitectural si detine o multime de valori culturale si artistice. Iconostasul este cel mai mare si singurul placat cu aur in Bulgaria. O biblioteca masiva detine comori literare colectate in sute de ani. Manastirea Rila a supravietuit de-a lungul secolelor si a ramas ca un memorial emblematic al Renasterii bulgare si un simbol al identitatii culturale slave.

Old Plovdiv

Plovdiv, al doilea mare oras din Bulgaria, este situat pe malurile pitoresti ale raului Maritza, la poalele unor dealuri. Un contemporan al Troiei, acest oras combina progresul modern cu istoria. Aici puteti vedea ce amprenta unica a lasat fiecare epoca asupra orasului. Poate ca aspectul cel mai emblematic al semnificatiei istorice in Plovdiv este Orasul Vechi. Plimbati-va pe trotuarul vechi de secole si intrati in atmosfera plina de culoare a caselor-muzeu inconjurate de o arhitectura extraordinara din perioada Renasterii Nationale. Si la doar cativa pasi veti regasi si Amfiteatrul Roman. Datand din secolul al doilea si considerat a fi unul dintre cele mai vechi si mai bine conservate in întreaga regiune din Europa de Est, acesta va va arata gustul gloriei romane in maretia sa.

Pobiti Kamani (Standing Stones)

"Pobiti Kamani" sunt un fenomen natural de neegalat si de importanta geologica la nivel mondial. Situate la doar 18 km vest de Varna, capitala maritima a Bulgariei, reprezinta un ansamblu fascinant de coloane de piatra, cilindrii tubulari solizi, conuri, bolovani de diferite forme si dimensiuni, multe piese din piatra, imprastiate in jurul complexului. De asemenea, cunoscute si ca „Padurea de Piatra”, au o istorie de aproximativ 50 de milioane de ani si ofera o „altfel” de experienta.

Seven Rila Lakes

Cele „Sapte Lacuri Rila” reprezinta una dintre cele mai frumoase regiuni din Bulgaria. Situate pe o panta, in nord-vestul muntelui Rila, ele sunt adesea denumite „ochii muntelui”, datorita apei limpezi si tarmurilor magnifice. Parauri mici conecteaza lacurile si formeaza cascade mici si jucause. Cu toate acestea, fiecare lac este unic si are un nume specific, cum ar fi Salzata (Teardrop), Okoto (Eye - cel mai adanc), Babrek (Kidney - cu maluri abrupte), Bliznaka (The Twins - cel mai mare) , Trilistnika (Trefoil), Ribnoto (Fishy - cel mai superficial) si Dolno Ezero (Lower Lake - cel mai mic).Acesta din urma colecteaza apa din restul lacurilor si se varsa in raul Dzherman. Lacurile reprezinta un loc ideal pentru distractie in familie si relaxare totala, pentru ca in zona lor exista numeroase oportunitati pentru drumetii, camping sau orice doriti. Veti fi inconjurati de varfuri uriase si o multime de frumuseti ale naturii!

Perperikon

Pasind putin prin glorioasa cetate Perperikon vizitatorii traiesc o experienta extraordinara si au senzatia ca s-au intors in timp. Cetatea a fost construita pe ruinele unui sanctuar trac, care mii de ani a fost locul cel mai sfant pentru multe generatii de pe aceste meleaguri. Complexul include un perete cetate, un castel si suburbii rezidentiale. Descoperirile istorice dezvaluie splendoarea acestui loc din timpul civilizatiei miceniene din Creta, renumita pentru palatele si cladirile de piatra unice. Datorita procesului de excavare, arheologilor si spectatorilor li se dezvaluie zi de zi descoperiri istorice si secrete ale Perperikon-ului.

Madara Rider
Madara Rider este o forma sculptata in piatra pe versantul de nord-vest al podisului Madara, la est de satul Madara. Porneste de la o inaltime de 23m fata de baza stancii si seamana cu un calaret in marime naturala, alaturi de cainele sau, impungand un leu cu o sulita. Simbolizeaza victoria asupra inamicului. Imaginea este o reminiscenta a scenelor triumfatoare sculptate in relief ale traditiilor artistice iraniene. Se presupune ca acel calaret este Khan Tervel, un important lider local. Aceasta sculptura are o importanta semnificatie culturala si istorica si este inclusa in Patrimoniul Mondial UNESCO.

Tsarevets

Dealul Tsarevets este situat in Veliko Turnovo, un oras cu mai mult de cinci secole de istorie, iar cetatea sa a fost principala fortareata a capitalei bulgare vechi. A fost construita in secolul al IX-lea. Puteti vedea ruinele cetatii orasului antic, unde s-au situat palatul regal, sala tronului, si Patriarhia. Optand pentru excursii organizate te poti plimba si cunoaste frumusetea si maretia acestei opere arhitecturale in timpul zilei. Daca decideti sa stati in oras peste noapte, s-ar putea sa fiti norocosi si sa va bucurati de un sunet magnific si un spectacol de lumini. Spoturile speciale colorate lumineaza ruinele cetatii, iar muzica dramatica va va ajuta sa simtiti maretia si importanta istoriei Bulgariei.

Cape Kaliakra

Capul Kaliakra este situat la 60 km nord-est de Varna, capitala maritima a Bulgariei. Coasta este abrupta, cu stanci verticale care coboara 70 de metri pana la mare. Numele locului inseamna "cap frumos", datorita naturii superbe. Exista multe legende asociate cu Capul Kaliakra, cea mai celebra, spune o poveste despre aproape patruzeci de fete bulgare, care s-au sinucis. Ele si-au legat parul una de alta si s-au aruncat in mare, pentru a nu ramane in mainile cotropitorilor otomani. Astazi este o zona foarte frumoasa in care isi fac cuib multi cormorani, iar focile si delfinii inoată in mare.

Viata de noapte

Exista casino-uri, mini-baruri, terenuri de golf, terenuri pentru echitatie, conditii bune pentru practicarea tuturor tipuriloe de sport acvatic. Aici au loc evenimente recunoscute: concursul “ Cel mai putenic om”, Concursul “ Miss si Mister Nisipurile de Aur”, competitii ce includ toate rasele de caini, Festivalul International de dansuri clasice si sportive, Raliul auto cu masini vechi, Turneul de Tenis, etc. De asemenea sunt foarte multe restaurante, variate ca stil care ofera diferite specialitati si distractii in diferite stiluri – este o regula ca cei mai buni artisti de pe coastele nordice ale Marii Negre sa aiba spectacole la Nisipurile de Aur.Urmatoarele localuri sunt interesante atat prin arhitectura cat si din punct de vedere al bucatariei si programelor de divertisment: Vodenitsata , Tsiganski Tabor, Kosharite ,Zlatna Ribka ,Kriva Lipa si Dionisus - restaurante pentru cele mai fine gusturi si self-service-uri, cofetarii si cafe-baruri, pub-uri si fast-food-uri, gasesti un loc perfect pentru toata lumea. Veti gasi si restaurante cu specific pescaresc si national bulgar, cu reprezentatii si spectacole folclorice, melodii populare si costume in culorii vii.

Oferta hoteluri BULGARIA

Madara Hotel 4*
de la 37,60€
Golden Sands.
Detalii

Madara Hotel 4*
de la 207,00€
Golden Sands.
Detalii

Localizare pe harta
BULGARIA

Anunturi importante

Screen size: