Cont existent

Cont nou

By creating an account, you're agreeing with our Terms and Conditions and Privacy Statement.
  • Balcic

  • Castelul Reginei Maria

  • Balcic

  • Balcic

  • Gradina Botanica

Balcic (sau Balchik in limba bulgara), este un orasel situat pe tarmul Marii Negre, in Bulgaria, la circa 60 de km de Vama Veche. Intre anii 1913 – 1940 a apartinut Romaniei, in urma celui de al doilea razboi balcanic (iunie - august 1913). In 1940, Cadrilaterul, inclusiv Balcicul, a fost redobandit de Bulgaria.In Balcic se afla celebrul Castel (“Cuibul linistit”), resedinta preferata a Reginei Maria a Romaniei, inconjurat de o la fel de celebra gradina botanica unicat in Europa centrala si de est, in special datorita colectiei de cactusi. Pentru mult timp orasul a fost supranumit Orasul Alb, din cauza dealurilor albicioase din jur. De altfel, intregului tarm i s-a spus, din aceleasi motive, Coasta de Argint. In prezent, brosurile din Bulgaria care prezinta orasul il numesc “perla litoralului bulgaresc”.

Clima

Are o clima temperata, cu ierni reci si veri foarte calde (la inceput ploioase iar apoi in partea a doua veri uscate).Coasta Marii Negre are o clima mai blanda decat restul tarii, dar iarna sunt frecvente furtuni locale si vanturi puternice. Vara temperaturile din sud-estul Bulgariei depasesc adesea 40° C, dar raman mai racoroase langa coasta.

Luna

Temperatura minima

Temperatura maxima

Temperatura a apei

 

Probabilitatea de ploaie

Umiditate

Ianuarie

0°C    

6°C    

4°C   

 

30%

78%

Februarie

-1°C    

7°C    

6°C   

 

28%

74%

Martie

4°C   

11°C   

9°C  

 

33% 

73%

Aprilie

7°C    

16°C   

11°C  

 

32%

75%

Mai

12°C   

21°C   

16°C  

 

29%

72%

Iunie

17°C   

26°C   

17°C  

 

29%

73%

Iulie

19°C   

29°C  

26°C 

 

19%

69% 

August

20°C     

30°C    

27°C   

 

17% 

70%

Septembrie

15°C    

25°C   

22°C  

 

31%

74%

Octombrie

11°C   

19°C    

19°C 

 

29%

78%

Noiembrie

7°C   

13°C  

13°C  

 

32%

80% 

Decembrie

2°C   

9°C   

6°C 

 

29%

79%

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Istorie Cultura

Balcicul are o istorie bogata, putindu-se observa si astazi urmele multor culturi. A fost creat acum aproximativ 2.600 de ani, fiind un succesor al localitatii trace Kruni si al orasului grecesc antic Dionissopolis. Istoricii considera ca regiunea ar fi fost locuita inca din epoca de piatra, din mileniul al IV- lea I.H.

Atractii turistice

Castelul din Balcic
Este obiectivul cel mai interesant din Balcic. A fost construit la dorinta Reginei Maria a Romaniei in timpul ocupatiei romane a Cadrilaterului, cand Balcicul era o destinatie mult cautata de aristocratii care se refugiau dinaintea caldurilor toride din Bucuresti in atmosfera romantica si deosebit de placuta a statiunii.Vrajita de frumusetea locurilor pe care le-a vizitat in anul 1924, Regina Maria si-a dorit sa aiba aici o resedinta de vara. Arhitectii italieni Amerigo si Augustino au ridicat un ansamblu minunat, desprins parca din povestile Seherezadei; motivele vechii arhitecturi bulgaresti se contopesc cu elemente gotice, maure si orientale.

Gradinile castelului din Balcic
Un monument al artei peisagistice, care se intind pe o suprafata de peste 30 de hectare, au fost concepute de decoratorul de gradini Jules Jany din Elvetia si abunda in arbori si tufisuri spectaculoase, nu numai bulgaresti, ci si de pe alte meleaguri: arbori de cauciuc, sequoia si magnolii cu flori imense. Colectia de cactusi uriasi este unica si minunata atunci cand cactusii infloresc. Vegetatia abundenta, cu circa 2000 de specii de plante, creeaza cadrul natural care a fost completat de tuse culturale: urne antice, bancute de piatra pentru odihna, pietre funerare, inscriptii in araba si embleme romane.Apa este abundenta si terasele, cu vedere la mare, sunt atat de multe, incat ii uluiesc pe turisti.

Capella Stella Maris
In toamna anului 1938, inima reginei, asezata intr-o superba caseta de argint decorata cu pietre pretioase, ce-i fusese daruita reginei de catre "Doamnele Romane", a fost adusa de la Cotroceni si depusa acolo unde a dorit: in bisericuta ortodoxa Stella Maris din gradina minunata a palatului de la Balcic.

Pe data de 8 septembrie 1940, la doar o zi dupa ce, prin semnarea Tratatului de la Craiova Cadrilaterul era redat Bulgariei, caseta cu inima Reginei Maria era scoasa din capela Stella Maris si predata aghiotantului Eugen Zwidinek, pentru a fi adusa in Romania.

Viata de noapte

Balcic are o viata de noapte linistita. Doar cateva taverne si cafenele sunt deschise pentru a savura preparate delicioase si relaxare, insa pentru cei care vor seri cu muzica si cluburi deschise pana dimineata, trebuie sa faca o scurta primbare in Albena.

 

Localizare pe harta
BALCHIK

Anunturi importante

Screen size: