Cont existent

Cont nou

By creating an account, you're agreeing with our Terms and Conditions and Privacy Statement.
  • Harta

  • Catedrala

  • gradinile marii

  • gradinile marii

  • Muzeul National Naval

  • Teatrul dramatic Stoian Bachvarov

  • termele romane

  • Varna

  • Planerarium

Varna este cel mai mare oras de pe litoralul bulgaresc si al treilea oras ca marime din Bulgaria, dupa Sofia si Plovdiv. Orasul este considerat ca fiind capitala Bulgariei pe perioada verii, deoarece Varna este si o importanta statiune estivala la Marea Neagra.
Centru universitar, port, oras industrial si turistic – Varna este un oras cu o istorie indelungata si care in prezent se modernizeaza intr-un ritm rapid. Un oras cosmopolit si vesel, are de daruit turistilor pe langa plaja frumoasa, istorie, muzee, magazine, cluburi, bucatarie de calitate, hoteluri luxoase si evenimente culturale. Apropierea de alte statiuni de renume ale litoralului bulgaresc, cum ar fi 
Nisipurile de AurAlbena sau Constantin si Elena  il fac cu atat mai atractiv. 

Luna

Temperatura minima

Temperatura maxima

Temperatura a apei

 

Probabilitatea de ploaie

Umiditate

Ianuarie

0°C    

6°C    

4°C   

 

30%

78%

Februarie

-1°C    

7°C    

6°C   

 

28%

74%

Martie

4°C   

11°C   

9°C  

 

33% 

73%

Aprilie

7°C    

16°C   

11°C  

 

32%

75%

Mai

12°C   

21°C   

16°C  

 

29%

72%

Iunie

17°C   

26°C   

17°C  

 

29%

73%

Iulie

19°C   

29°C  

26°C 

 

19%

69% 

August

20°C     

30°C    

27°C   

 

17% 

70%

Septembrie

15°C    

25°C   

22°C  

 

31%

74%

Octombrie

11°C   

19°C    

19°C 

 

29%

78%

Noiembrie

7°C   

13°C  

13°C  

 

32%

80% 

Decembrie

2°C   

9°C   

6°C 

 

29%

79%

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Clima
Are o clima temperata, cu ierni reci si veri foarte calde (la inceput ploioase iar apoi in partea a doua veri uscate).Coasta Marii Negre are o clima mai blanda decat restul tarii, dar iarna sunt frecvente furtuni locale si vanturi puternice. Vara temperaturile din sud-estul Bulgariei depasesc adesea 40° C, dar raman mai racoroase langa coasta.
 
 
Istorie/ Cultura
Structura arhitectonica a orasului aminteste de un amfiteatru, inconjurat de gradini, vii si cranguri. Istoria orasului incepe acum peste 1000 de ani. Datorita asezarii geografice, locul a fost mai intai locuit de un vechi trib trac, Corbisi, care a construit aici un mic sat de pescari. In secolul VI idHr aici se ridica un oras elen, Odessos, care a devenit o colonie populata de pescari si agricultori, si nu peste mult timp s-a dezvoltat, ajungand un important centru comercial. Asediat de trupele lui Alexandru Macedon, polisul si-a pastrat independenta si ulterior a castigat autonomia in cadrul imperiului macedonean. Pana in secolul I IdHr a ramas un oras independent, batand chiar si moneda proprie. Mai tarziu, cucerit de legiunile romane, a ajuns un centru al imperiului si treptat si-a pierdut influenta in regiune. 
Din secolul IX a inceput sa poarte numele actual,  Varna, iar la inceputul secolului XIII a fost incorporat teritoriului Bulgariei, sub conducerea lui Kaloyan.

Atractii turistice

Catedrala din centrul Varnei
Printre atractiile turistice ale orasului enumeram Catedrala din centrul Varnei din al carei turn se poate admira intregul oras.
Termele Romane
Sunt cele mai mari bai publice romane descoperite pana acum in Bulgaria (o suprafata de 7.000 de m2), construite in secolele II-III. Peretii termelor s-au conservat pana la o inaltime de 18 m, alaturi de capiteluri, coloane, statui si inscriptii.
 
 
 Muzeul Naval National
 
A fost fondat in anul 1923 si se afla in sudul Gradinii Marii, intr-o cladire ce dateaza de la sfarsitul secolului al XIX-lea. Expozitia compusa din 12 sali dispuse pe doua niveluri prezinta istoria flotei navale bulgaresti si a transportului pe apa din tara. 
Muzeul detine o colectie foarte bogata de machete de corabii, nave, mine marine si ancore. in curtea muzeului se afla de asemenea exponate foarte interesante.
Planetarium
Este primul planetariu din Bulgaria si a fost construit la Observatorul Astronomic Nicolaus Copernic. 

Diametrul cupolei este de 10,5 m si in turnul planetariului a fost montat un pendul Foucault lung de 17,6 m, care demonstreaza rotatia Pamantului in jurul axei sale. In fata cladirii a fost ridicat un monument in cinstea lui Copernic.

Teatrul Dramatic Stoyan Bachvarov
Cladirea neobaroca este una dintre cele mai frumoase din Varna si se afla intr-o piata cu fantani, la intrarea in oras.b Proiectul apartine unuia dintre cei mai faimosi arhitecti bulgari ai vremii, Nikola Lazarov, care a creat o structura magnifica demna de orice oras european. Piatra de temelie a fost pusa in 1912, cladirea fiind terminata in 1932.
 
Gradinile Marii
 Este unul dintre principalele obiective turistice din Varna, situat pe faleza inalta si oferind panorama Marii Negre din multe locuri. Razoare de flori colorate, palcuri pitoresti de arbori, alei umbrite, zone de apa si monumente - toate acestea sunt caracteristicile unei adevarate opere de arta. Crearea sa a inceput la sfarsitul secolului al XIX-lea, cand municipalitatea orasului l-a angajat pe arhitectul peisagist ceh Anton Novak, care beneficia de o vasta experienta, castigata in gradinile palatelor vieneze. Locul ales pentru parc a fost in exteriorul zidurilor cetatii. 
Tot in parc, in apropiere de malul marii, a fost amenajata prima plaja din Varna, in 1926, cu o scara monumentala din piatra cu terase deasupra falezei. In parc exista multe locuri de relaxare sau care merita sa fie vizitate: Muzeul de Istorie Naturala, Muzeul Naval, Planetarium, Gradina zoologica, Terariul, Teatrul de vara, Delfinariul si Acvariul, un bazin pentru inot, terenuri de tenis, restaurante, cafenele, discoteci si zone de joaca pentru copii. La intrare exista un complex in care se tin festivaluri si o colonada cu arcade.
 
                                               
Viata de noapte
In Varna sunt deschise numeroase restaurante cu specific traditional sau in care se servesc preparate apartinand bucatariei internationale. Terase, fast-food-uri, pizzerii, cafenele, cofetarii sunt la tot pasul. 

Localizare pe harta
VARNA

Anunturi importante

Screen size: