• pozitionare pe harta

  • clima in Razlog

  • priveliste lac din vecinatate

  • carnavalul de Anul Nou Kouki

 Razlog este un oras si statiune de schi in Municipalitatea Razlog, Provincia Blagoevgrad in sud-vestul Bulgariei, situat pe Valea Razlogului si mentionat pentru prima data in perioada dominarii imparatului bizantin Vasile al II-lea. Deasemenea, Razlov se afla in apropiere de statiunea Bansko, la doar 6 km. Razlog a fost dezvoltat ca centru turistic pentru sporturi de iarna, in anii '90-2000, datorita asezarii sale favorabile in vecinatatea muntilor Pirin, Rila si Rhodope.
   Municipalitatea Razlog cuprinde mai multe sate, adunand o populatie totala de 20.410 locuitori, fiecare dintre sate avand farmecul sau propriu.
Clima
   In lunile Mai, Iunie, August, Septembrie si Octombrie vremea este frumoasa cu o temperatura medie buna. In medie, cea mai calduroasa luna este Iulie, iar cea mai rece este luna Ianuarie. Noiembrie este luna cu cele mai multe precipitatii, iar Septembrie este cea mai secetoasa luna.
Istorie si cultura
   In 1925 orasul a fost redenumit din Mehomia in Razlog. Municipalitatea Razlog si Valea Razlog detine o bogata mostenire de monumente culturale din diferite ere si civilizatii. Printre aceste monumente pot fi enumerate templele crestine "Sf. Georgi Pobedonoset" construit in 1834 in Razlog; "Sf. Georgii" construit in 1834 in satul Banya; "Uspenie Bogorodichno" construit in 1835 in satul Dolno Draglishte; in satul Dobarsko templele "Sretenie Gospodne" in 1860 si "Sf Teodor Tiron si Teodor Stratilat" construit in 1614, avand picturi murale unice si fiind un monument cultural sub protectia UNESCO.
   In Municipalitatea Razlog se regasesc 70 case ce sunt declarate monumente arheologice. In muzeul de istorie din Razlog se regaseste o colectie de ceramica din sec 19-20 si textile traditionale, lucrate manual . In timpul celui de-al Doilea Razboi Balcanic (1913), zona din jurul orasului Razlog a fost un camp principal de lupta intre armata bulgara si cea greceasca. Orasul a fost capturat de catre armata greceasca la 9 iulie, recuperat de catre bulgari la 17 iulie si apoi recapturat de catre armata greceasca pe 18 iulie. Dupa tratatul de pace ce a urmat Razlog a fost cedat inapoi Bulgariei.
    Razlog este un oras cu bogate traditii si obiceiuri culturale pastrate de-a lungul secolelor, avand, inca, spiritul valorilor originale ale Bulgariei. Doua dintre cele mai semnificative evenimente folclorice din Bulgaria se desfasoara in Razlog: carnavalul de Anul Nou Kouki si adunarea pentru arta folk, "cantece Pirin". Aceste evenimente ofera o experienta de neuitat pentru participanti dar si pentru miile de vizitatori ai statiunii Razlog. Dovada pentru traditiile originale Kouki, este insigna de onoare oferita Municipalitatii Razlog, in Mai 2004, de catre Henri Van der Kroon, presedintele Federtiei Internationale a oraselor de carnaval Europene si Mediterane.
In cadrul carnavalului Kouki de Anul Nou, participantii ridiculizeaza celebritatile bulgare prin costumatiile si comportamentul lor. Carnavalul este un fel de competitie, iar la sfarist se ofera un premiu simbolic pentru cele mai inedite costume si cele mai spirituale glume.
Unica este adunarea pentru arta folk "cantece Pirin" ce primeste vizitele turistilor la scara larga si ce se desfasoara in cabana "Yavorov". Aceasta cabana, construita acum 72 ani, este una dintre cele mai vizitate locatii din muntii Pirin.
Bucatarie
    Unul dintre preparatele culinare specifice Razlogului este "kapama" ce se prepara din varza acra, orez, condimente (piper negru, frunze de dafin, usturoi), diferite tipuri de carne (carne de porc, vita, carnati, carne de pui, iepure, etc) la care se adauga asa numitele "chek" (sfecla rosie) sau muraturi de sfecla. 
Sporturi de iarna
    Razlog reprezinta o destinatie moderna pentru schi, demna de atentia turistilor interesati de servicii de calitate, avand conditii excelente de schi si oferte de cazare cu tarife accesibile. Turistii pasionati de sporturile de iarna au la dispozitie partii pentru toate nivelurile de dificultate: piste pentru incepatori, avansati si experti. In general, partiile sunt diversificate si se potrivesc oricarui tip de schior: partii pentru snowboarding sau alte sporturi extreme, schi nocturn sau cross-country.
   Conditiile de zapada sunt excelente in Razlog oferind turistilor posibilitatea de a schia, din luna decembrie pana in luna martie, gratie tunurilor de zapada si a echipamentelor care se ocupa cu intretinerea partiilor. Partia Kulinoto, situata in partea nordica a Muntilor Pirin, are o lungime de aproximativ 1300 m, transportul catre ea realizandu-se cu doua teleferice Pomagalski.
    Echipamentul de instalatii pe cablu garanteaza calitatea, confortul si siguranta turistilor si cuprinde mai multe tipuri de teleferice cum ar fi: telegondole, telescaune, teleschiuri, baby-schiuri. In general, accesul catre teleferice se face pe baza unor cartele cu tarife avantajoase in functie de companie.

Localizare pe harta
RAZLOG

Anunturi importante

Screen size: