• Acropole

  • Pantenonul

  • Portul Pireu

  • Teatrul lui Dionysos

  • Templul lui Poseidon

  • Templul lui Zeus

  • Atena

Atena trebuie vizitata datorita incarcaturii sale istorice, despre acest oras spunandu-se ca se gasesc franturi de istorie la fiecare pas. Cel mai important obiectiv este reprezentat de Acropole, cu punct principal de atractie Partenonul. Acropolele au fost inscrise in anul 1987 pe lista patrimoniului cultural mondial UNESCO. Vara, este foarte cald in Atena, de aceea este posibil ca in primele zile sa trebuiasca sa va obisnuiti cu vremea. De asemenea este foarte aglomerata fiind in plin sezon turistic.Daca nu sunteti un fan al zonelor aglomerate va recomandam sa vizitati Atena in extrasezon, cand nu mai este atat de aglomerat, caldura se mai domoleste, iar preturile scad considerabil. Atenieni sunt foarte amabili si dornici sa sara in ajutor, insa trebuie sa aveti grija cu emigrantii din Atena, deoarece nu se poate garanta pentru bunele lor intentii. In Atena veti gasi articole din blana si piele foarte frumoase si bune ca pret, zona fiind recunoscuta pentru acest lucru.

 

Clima
Clima din Atena este una specific Mediteraneeana, uscata. Are o umiditate scazuta pe tot parcursul anului. Precipitatile sunt in special din luna Octombrie si pana in luna Aprilie. Primavara si toamna sunt considerate anotimpurile ideale pentru activitatile exterioare.

 

Media datele lunare meteo pentru Atena Grecia 

 

 

Temperatura minima

Temperatura maxima

Temperatura a apei

Ore de soare

Probabilitatea de ploaie

Umiditate

Ianuarie

7°C

13°C

15°C

4

31%

70%

Februarie

7°C

14°C

14°C

5

28%

67%

Martie

9°C

17°C

15°C

6

21%

65%

Aprilie

12°C

20°C

16°C

7

23%

65%

Mai

16°C

25°C

18°C

10

10%

56%

Iunie

21°C

31°C

22°C

12

4%

50%

Iulie

23°C

33°C

23°C

12

3%

49%

August

24°C

34°C

25°C

11

2%

47%

Septembrie

20°C

28°C

26°C

8

13%

58%

Octombrie

16°C

24°C

23°C

6

13%

64%

Noiembrie

12°C

18°C

20°C

5

27%

72%

Decembrie

9°C

14°C

17°C

3

32%

73%


Istorie / Cultura
 

Atena cunoaste intre secolele VIII si VI i.H. o perioada de acute tensiuni sociale si crize agrare, cu diferente foarte mari intre cultivatori si aristocratia funciara si o saracie raspandite.Democratia ateniană, consolidată rapid, a suportat o rasturnare prin interventia nefericita din timpul revoltei ioniene. Dar a dobandit un rol de conducere pentru intreaga Grecie in timpul celor doua razboaie persane.In 477 i.H. a fost creata Liga de la Delos, care includea pe langă Atena multe insule din Marea Egee si orase de pe coasta Anatoliei si Traciei, Atena dobandind hegemonia politico-economica a ligii.In secolul IV I.H.Atena si-a redobandit vigoarea si a desfaaurat o politica echilibrata, mai intai sprijinind Teba, iar ulterior legandu-se de puterea dorica.

 

Atractii turistice

Acropole
 

Cel mai important si mai frumos templu din Atena numit si „Piatra Sfanta a Atenei”, dedicat initial protectoarei sale, zeita Atena, domina centrul orasului modern de pe piscul de piatra cunoscut ca Acropole. Cele mai vechi mituri, festivaluri marete religioase, culte stravechi si cateva evenimente decisive din istoria orasului sunt toate conectate in acest loc sacru. Monumentele Acropole stau in armonie cu asezamantul natural. Aceste unice opere de arta ale arhitecturii timpurii combina diferite porunci si stiluri ale artei clasice intr-o maniera foarte inovativa si a influentat arta si cultura de-a lungul a mai multor secole. Acropolele, datand din secolul V i. Ch., este cea mai buna reflectie a splendorii, puterii si bogatiei Atenei.

Partenonul
Cladirea Partenonului a fost realizata de arhitectii Kallikrates si Iktinos ca resedinta a imensei statui a Atenei. Constructia ei a durat 9 ani fiind terminata in anul i. Ch. fiind probabil cea mai cunoscuta cladire din lume. Din templu a devenit biserica, moschee si in final depozit pentru armele turcesti.

Ceea ce e fascinant la Partenon este ca iti creeaza senzatia ca este construit din piese ce pot fi modificate intre ele. De exemplu, coloanele sunt pietre puse una peste alta, prima senzatie este ca ai putea sa schimbi o piesa cu cealalta dar acest lucru nu este posibil. Fiecare piesa din Partenon este unica si se potriveste cu locul unde este asezata ca in cel mai greu puzzle. Liniile ce par drepte, in realitate nu sunt. Vechii greci au inteles mecaniza locului si ca pentru a face o linie sa arate dreapta trebuie sa fie curbata.

Templul lui Zeus
Templul lui Zeus din Olimp, cunoscut si sub denumirea de Oplympeion, este localizat pe strada Amalias, la 500 de metri sud-est de Acropole si 700 de emtri sud de Piata Syntagma. Fundatia apartine unui templu ce era inchinat tiranului Pisistratus in anul 515 i. Ch. dar lucrarile au fost abandonate cand fiul lui Pisistratus, Hippias, a fost indepartat de la tron in anul 510 i. Ch.Lucrarile de constructie a templului lui Zeus au fost desfasurate in sec III d. Ch., in timpul dominatiei macedonienilor care l-au angajat arhitectul roman Cossutius sa proiecteze templul. Templul a fost terminat in anul 129 d. Ch. cand un admirator al culturii grecesti, Hadrian, a preluat conducerea lucrarilor.  Templul lui Poseidon
Constructia Templului lui Poseidon, zeul Marii, a inceput prin anul 500 i. Ch. dar monumentul nu a fost niciodata terminat. Templul si atractiile sale au fist distruse de persani in anul 480 i. Ch. Templul lui Poseidon pe care il puteti vizita in zilele noastre a fost construit pe locul unor ruine al unui alt templu. In acelasi timp a fost construit si Templul Atenei, pe locul unde era sanctuarul oferit zeitei. 

Sanctuarul a inceput sa se darame in sec I d. Ch. Pausenii, care navigau de-a lungul coastei in anul 150 d. Ch. credeau ca templul proeminent de pe deal era de fapt Templul Zeitei Atena.

Portul Pireu
Portul Pireu este cel mai mare port al Greciei. A fost construit in vremea lui Temistocle, cand zidurile orasului au fost si ele ridicate (anul 478 d. Ch.), iar intreaga capitala a Greciei capata forma sub atenta supraveghere a arhitectului Hippodamus. A castigat foarte repede importanta atunci cand Atena a devenit o adevarata putere navala.

Teatrul lui Dionysos
Teatrul lui Dionisos, construit in scobitura naturala in sudul Acropolelor, a fost primul teatru din lume construit din piatra si reprezinta nasterea tragediei grecesti. 

Original locul unde era venerat zeul Dionisos, zeul vinului si al fertilitatii, in dans si cantec in sec al V-lea, piese ca Aeschylus, Sofocles, Euripides si Aristofan au fost jucate aici. Teatrul a fost construit in mai mute etape, fiecare contribuind la dezvoltarea dramei, in sec al IV-lea d. Ch fiind refacut cu scaune de marmura. Ceea ce s-a pastrat pana astazi, dateaza din vremea Imperiului Roman are o capacitate de 17.000 de spectatori, asezate initial in 64 de randuri de scaune dintre care doar 20 au mai supravietuit.

Viata de noapte
Atena are o viata de noapte vibranta. De la cluburi de lux pana la taverne cu muzica live, in Atena veti gasi un local potrivit oricarei categorii de varsta. Majoritatea restaurantelor, barurilor si cluburilor se afla in zonele centrale Psiri, Plaka si Thission, toate fiind in apropiere de statiile de metrou.O vizita in Atena ar fi incompleta fara o noapte petrecuta in clasicele bouzokia. Cu muzica live si o atmosfera incendiara, aceasta experienta este unica! Recomandarile noastre sunt:Iifigeneia, Alli Fasi, Victoria, Ennea Ogdoa si Stoa Athanaton. 

Localizare pe harta
ATHENA

Anunturi importante

Screen size: